Ingegroeide Teennagels

Een ingegroeide teennagel is een huidaandoening waarbij de zijkant of het puntje van de teennagel in het omheen gelegen nagelbed groeit. Dit geeft vaak een klein wondje dat vervolgens ontstoken en geïrriteerd raakt.

€10,95
Op voorraad

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is een huidaandoening waarbij de zijkant of het puntje van de teennagel in het omheen gelegen nagelbed groeit. Dit geeft vaak een klein wondje dat vervolgens ontstoken en geïrriteerd raakt. Een ingegroeide teennagel is vrij pijnlijk en komt het meest voor bij de grote teen. Voornamelijk jongeren tussen de 15 en de 24 jaar hebben last van een ingegroeide teennagel, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak van een ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel door verkeerd knippen

De oorzaak van een ingegroeide teennagel is vaak het gevolg van het verkeerd knippen van de nagels. Vroeger werd geleerd dat de nagels in een V-vorm geknipt moesten worden, maar dit lokt juist een ingegroeide teennagel uit. Ook het knippen van de nagel in een ovale vorm is niet goed. Probeer de teennagels dus recht af te knippen en knip ze vooral niet te kort!

Ingegroeide teennagel door verkeerde schoenen

Te kleine, te smalle of verkeerde schoenen zijn soms ook de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Door de verkeerde schoenen drukt de nagel in de huid, die daar vervolgens een wondje veroorzaakt. Dit geldt hetzelfde voor panty’s en kousen, als deze te strak zitten bij de tenen kan dit ook een ingegroeide teennagel veroorzaken.

Ingegroeide teennagel door nagelbouw

Bij sommige mensen is de bouw van de teennagel de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Deze mensen hebben dan ook vaker last van een ingegroeide teennagel. Het kan zijn dat de teennagel een beetje scheef staat of iets boller groeit waardoor deze sneller in het nagelbed groeit.

Overige oorzaken van een ingegroeide teennagel

Andere oorzaken van ingegroeide teennagels zijn:

  • Overmatige zweetvoeten
  • Een verwonding of een kneuzing van de teen
  • Veel peuteren aan de teennagel

Symptomen van een ingegroeide teennagel

De symptomen van een ingegroeide teennagel passen bij die van een ontsteking. De teennagel is pijnlijk en de zijkant van de teen is rood, gezwollen en voelt warm aan. Meestal verergert staan of lopen de pijn en is het niet meer mogelijk om nauwgesloten schoeisel te dragen. Een langdurige ontsteking veroorzaakt vaak pus en in geregeld de groei van wildvlees.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »